Schouderblessures
Schouderklachten en schouderblessures
Schouderklachten zijn een veelvoorkomend fenomeen in het dagelijks leven. Klachten aan de schouder, die meer dan een maand aanhouden komt bij meer dan 5% van de mensen voor. Dit komt neer op jaarlijks ongeveer 35 op de 1000 mensen die schouderklachten hebben. Deze groep met klachten bestaat voor 60% uit vrouwen, en ongeveer 33% van de mensen gaat naar een fysiotherapeut voor behandeling. Doordat het een veelvoorkomend probleem is staan schouderklachten dan ook in de top 3 aandoeningen waarmee fysiotherapeuten zich bezig houden. Naar mate men ouder wordt, komen de schouderklachten meer voor.
Beloop
De meeste klachten die men aan de schouder ondervindt komen uit het schoudergewricht zelf, en niet uit de directe omgeving. Ongeveer de helft van de klachten gaan vanzelf over, gemiddeld binnen 6 weken. Daar waar vaak nog enkele klachten blijven hangen, beschouwen veel mensen zichzelf toch als genezen. Bij de andere helft, waarbij de klachten niet spontaan verdwijnen, zie je vaak dat een zeer groot gedeelte van deze mensen na een jaar nog steeds pijnklachten en beperkingen ondervinden. Van deze groep heeft zelfs 74% na 3 jaar nog steeds klachten aan de schouder. Schouderklachten kennen vaak een terugkerend en langdurig beloop, en belemmeren in de acute fase vaak het functioneren en de nachtrust. De mate waarin de klachten ervoor zorgen dat het functioneren belemmerd hangt af van de ernst van de pijn bij bewegen. De nachtelijke pijn zorgt ervoor dat de nachtrust wordt verstoord.
Prognose schouderblessure
Het vooruitzicht van schouderklachten is ongunstiger wanneer de klachten zich al langere tijd voordoen of zeer hevig zijn. Klachten die geleidelijk zijn ontstaan kennen ook een slecht vooruitzicht.
Het schoudergewricht
Daar waar de schouder een zeer elegant gewricht is, is het ook zeer complex. Het ontwerp van het schoudergewricht staat ons toe om onze armen in alle richtingen te bewegen. Door dat het schoudergewricht zeer bewegelijk is, kan er ook sprake zijn van grote instabiliteit.
Wanneer de onderdelen van de schouder gewoon blijven functioneren, kan hij perfect bewegen in alle richtingen, zonder pijnklachten. Als één van deze onderdelen niet optimaal functioneert, wordt het schoudergewricht vatbaar voor allerlei letsels en kunnen er meerdere problemen optreden die het ‘normale’ functioneren kunnen storen. Hieronder kunt een indruk krijgen van de verschillende onderdelen die zich in de schouder bevinden.
Acromion
Dit is eigenlijk het uiteinde van het schouderblad; door de platte botstructuur vormt deze het dak van de schouder.
Beenderen
Het schoudergewricht bestaat uit drie verschillende beenderen, namelijk:
- Schouderblad (scapula)
- Bovenarmbeen (humerus)
- Sleutelbeen (clavicula)
Bursa
Tussen het dak van de schouder en de rotator cuff pezen ligt een bursa. Dit is een ingewikkelde benaming voor een slijmbeurs. Deze is met een minimale hoeveelheid vocht gevuld, en zorgt ervoor dat de frictie tussen bot en pees tijdens het bewegen zoveel mogelijk wordt verminderd. Het dient dus als een bescherming voor de pezen.
Glenoid
Het glenoid is het uiteinde van het schouderblad, en deze vormt eigenlijk de kom van het schoudergewricht. In de kom, een vlak oppervlak, beweegt de kop van de bovenarm.
Humeruskop
De humeruskop, is het bovenste deel van de bovenarm. Dit is een bolvorming uiteinde van de bovenarm die verscheidene bloedvaatjes ontvangt op de rand van de kraakbeenlaag waarmee deze bedekt is.
Labrum
Op de rand van het glenoid ligt het labrum. Dit is een stevige rand kraakbeen die in een ring om de kom heen ligt. Deze zorgt ervoor dat de kom meer diepte krijgt, en de bovenarm er beter in kan bewegen.
Ligamenten
Ook wel gewrichtsbanden genoemd, zijn bindweefsel structuren. Ze zijn wit en flexibel en verbinden de beenderen met elkaar. Ook zorgen ze voor de bewegelijkheid tussen de beenderen, ze begeleiden en beperken de bewegingen. Zo worden onder andere de clavicula en de acromion met elkaar verbonden via ligamenten. De ligamenten vormen samen met het gewrichts kapsel een stevige zakvormige structuur die zich om het hele gewricht begeeft. Deze ‘zak’ is gevuld met een kleine hoeveelheid vocht. De ligamenten zorgen er ook voor dat het sleutelbeen niet te veel kan verschuiven, zich verplaatsen, ten opzichte van het schouderblad.
Pezen
Pezen hebben een dikke, koordachtige weefselstructuur. Ze verbinden de spieren met het bot. De pezen in de schouder die het meest bekend zijn, zijn de rotator cuff pezen.
Rotator cuff
De rotator cuff is een verzameling van de pezen van 4 spieren: de supraspinatus, de infraspinatus, de subscapulairis en de teres minor. Deze pezen vormen de verbinding tussen de verschillende spieren en het bot. Dit gaat als volgt in zijn werk, wanneer de spieren zich samentrekken, zorgt de pees ervoor dat de spanning wordt overgebracht op het bot, en kan de arm bewogen worden. Bij bewegingen zorgt de rotator cuff er ook voor dat de kop van de bovenarm goed in de kom van het schouderblad blijft liggen.
Spieren
De spieren ‘dragen’ de schouder en staan hem toe zich in alle richtingen te bewegen.
Last van een schouderblessure? Probeer eens shockwave therapie bij Fysio Engelaar in Doetinchem.
Ik doe al jaren op regelmatige basis aan fitness. Mij is opgevallen dat ik naarmate ik ouder word, eventueel optredende spierpijn hardnekkiger wordt, vooral in mijn schouders. Om niet te worden gedwongen tot langdurig staken van mijn sportroutine, pas ik mijn fitnessregime aan.
Twee jaar lang moest ik mijn activiteiten in de sportschool staken vanwege een slijmbeursontsteking. Hierdoor had ik een hardnekkig pijn in mijn schouder. De ontsteking zit ingekapseld en geneest daarom moeilijk. Uiteindelijk kwam ik er vanaf door heel veel geduld in combinatie met lichte, niet belastende oefeningen.